HAYVANLARA NASIL BAKILIR?




Hayvanlara Nasıl Bakılır?


Kuş:
Ev içinde kapalı tutulan ve değişken beslenme biçimlerine maruz kalan pet kuşlar gaga, tırnak ve tüy bakımları gibi çeşitli bakımlara ihtiyaç duyarlar. Tüy değişimi sırasında diette ek protein, yağ ve vitaminler bulunmalı ve dinlenmeyi teşvik etmek amacıyla daha fazla karanlık sağlanmalıdır.

Yeni tüyler gelişince kuş bunu açığa çıkarmak için eski tüyleri koparır. Bu, tüy yolma problemi veya pire olarak algılanmamalıdır. En uygun tüy spreyi saf sudur. Soyulan tüyler hassas bir şampuanla (örneğin bebe şampuanı) dikkatlice temizlenebilir ve takiben ılık suyla durulanıp havlu, güneş ışığı veya fönle kurutulabilir. Tüyleri kuru ve yağlı maddelerden uzak tutmak gereklidir. Kaçmayı önlemek veya uysallaştırma eğitimi amaçlarıyla kanat kesimi düşünülebilir. Veteriner hekiminiz bu konuda size tavsiye verebilir. Eğer identifikasyon amacıyla bacakta bant bulundurulacaksa kir birikimi, şişkinlik, sıkma belirtileri için düzenli kontrol edilmelidir.

Köpek:Köpek besleme deneyimi bulunmayanlar çoğunlukla köpek alırken onun barındırılması sorunu üzerinde pek düşünmezler. Öyle ya alınan o minicik sevimli yavrunun barındırılmasında ne gibi bir sorun ortaya çıkabilir ki! Ancak köpek büyüyüp türünün olağan büyüklüğüne ulaştığında ve gereksinimlerini ortaya koyduğunda belki de geç kalınmış olunur. İri Danimarkalı Mastif Senbernar Kurt köpeği Doberman ve benzeri köpekler ev içinde yaşamaktan hoşlanmazlar. Açık hava bol hareket etme olanağı isterler. Dar bir ortamsınırlı bir çevre onları sıkar huzursuz ve sinirli yapar. Üstelik bunların ev içinde bakımları olanaksız denilecek ölçüde zordur da. İri ve hareketlidirler. Adeta evin içine sığmazlar. Bunlardan başka ev ortamı gelen giden çocuklar köpeklere gösterilen aşırı ilgi av köpekleri yarış köpekleri bekçi köpekleri çoban köpekleri gibi görev köpeklerinin yetenek ve kazanılmış alışkanlıklarını olumsuz yönde etkiler.

Kedi:Kediler için yaşadıkları mekanlara göre bakım stratejileri geliştirmek gerekir. Yaşadığınız ortamın koşulları kedinizin bakımını da etkileyecektir. Mekanların koşulları üçe ayrılabilir. Bunlara göre gösterilecek bakımlar da farklılaşmaktadır. Evde yaşayan kedi Evde yaşayan kediler serbest dolaşabilen kedilerden daha uzun yaşarlar. Eğer küçüklüğünden itibaren alıştırmışsanız kedinizi sadece evde tutabilirsiniz. Bazen evde tutulmaları kedi bakmanın tek yoludur. Özellikle çok yoğun trafiği olan caddelerin etrafındaki evlerde ve apartman dairelerinde. Kedinin hayatta kalması onun özgürlüğünden çok daha önemlidir. Bu tür yerlerde yaşıyorsanız iki seçeneğiniz vardır: Ya kedi bakımını üstlenmeyeceksiniz, Ya da onu evden dışarı bırakmayacaksınız.

Tavşan:Tavşanlara yedirilen hazır yemler vardır. Bunları pet shoplardan, marketlerden, veteriner kıliniklerinden temin edebileceğiniz yemler dir. Bunlar gayet besleyici olsada tek başına bunlar yeterli değildir. Ortalama bir tavşanın günde 35 gr bu yemlerden yemesi gerekir. Bunun haricinde önünde sürekli sınırsız kuru ot, saman, yonca tarzı bitkiler olması gerekir. Bu otlar onların hem kemirme ihtiyaçlarını hemde bağırsaklarındaki florayı dengeleyerek daha katı şekilli dışkı yapmalarını sağlar. Havuç, brokoli, ıspanak, lahana gibi bitkilere bayılırlar. Günde bir tavşana bunlardan yarım kilo kadar verilebilir. Yanlız bularda önemli olan çok iyi temizlenmiş olmaları dır. Çünkü özellikle yeşil sebzeler iyi temizlenmediği zaman ishal problemlerine sebeb olabilir.

Balık:
Evlerimizin narin misafirleri balıklar çevresel değişimlerden çok etkilenirler. İş stresini atmanın en etkili yollarından biri olan balıkların bakımına dikkat etmek ömürlerini uzatacaktır.
Balıklara günde iki veya üç kez birkaç dakika içinde bitirebilecekleri kadar yem verilebilir. Fazla yemlemek hem balıklar için sağlıksızdır, hem de akvaryumunuzun çabuk kirlenmesine ve yosunlanmasına yol açar.Filtre motor sistemi akvaryuma uygun özelliklerde olmalı, ısısı daima aynı düzeyde tutulmalıdır. Balıklar ısı değişikliklerinden olumsuz etkilenirler. Ortama, oksijen ve doğal yem özelliği sağlayan canlı bitkiler konmalıdır.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder